Studel:
På vänstra bilden syns nöten (nr 14) helt öppen. Hanen skruvas fast på den tapp eller axel på nöten som går genom låsblecket.
På mellersta bilden är nöten inbyggd av studeln (nr 21). Nöten har nu fått en tapp eller axel även på denna sida, vilket gör att nöten är lagrad på båda sidorna, och ger en mycket stadigare gång för nöten och hanen.
Slaglåset
Den engelske kemisten Edward Charles Howard uppfann år 1800 knallkvicksilvret, vilket möjliggjorde avfyring av bl.a. kanoner med ett hammarslag. Mellan 1815-1820 inkom patentansökningar både i Frankrike och USA på kopparhattar med knallkvicksilver som skulle fästas på nipplar för avfyring med hanar. Det som gjorde att slaglåset blev snabbt antaget var de tester som visade att vid avfyrning med flintlås blev 1 av 7 avfyrningar en klick, medan slaglåset bara hade 1 klick på 100 avfyrningar.
Slaglåset kom till Sverige när den svenska flottan gjorde de första försöken med slaglås i mitten av 1820-talet. Det resulterade i en pistol och ett gevär m/1833 för flottan, de första slaglåsvapnen som antogs i svenska försvaret. Inte förrän 1840 antogs det första slaglåsgeväret för armén. Den först antagna slaglåspistolen blev m/1845 som emellertid aldrig kom i produktion, utan den första pistolen att komma ut på regementena blev m/1820-49.
Att ändra ett vapen från flintlås till slaglås var enkelt för vapensmeden. Man avlägsnar flintlåsets fängpanna och eldstål, byter hane och monterar en tändhattsnippel. Denna nippel har två varianter av fastsättning. Antingen på en nöt fastsatt över det gamla fänghålet på pipans sida, eller fastgängad direkt i pipans ovansida med fänghålet igensatt.